Teamcoaching
Er heerst chaos in je team. Of je wilt de chaos juist voor zijn. Als er teams worden opgezet of samengevoegd, bijvoorbeeld. Om samenhang en cohesie binnen je team voor elkaar te krijgen kun je wel wat coaching gebruiken.
Maar alleen van gecertificeerde specialisten met een duidelijke en betrouwbare aanpak. Het Teamcoach Bureau zet uitsluitend ervaren en gecertificeerde coaches in met teamcoaching als specialisatie.
Alle teamcoaches van Het Teamcoach Bureau zijn internationaal gecertificeerd en lid van een gerenommeerde beroepsvereniging (NOBCO/EMCC of ICF). Deze onafhankelijke beroepsverenigingen staan voor kwaliteit, ethisch handelen en veiligheid.

De situatie
Binnen een team kan veel aan de hand zijn. Bijvoorbeeld:
- De samenwerking in het team loopt niet lekker, er is onrust en gedoe.
- De samenstelling van het team verandert of er worden teams samengevoegd.
- Het bedrijf groeit enorm snel en teammanagement blijft achter.
- De arbeidsproductiviteit moet omhoog of effectiever.
- Er zijn veel verschillende meningen en karakters waardoor er te weinig output is.
- Er heerst weinig vertrouwen binnen het team.
- Jullie willen samen slimmer en beter samenwerken.
In deze situaties is een teamleider vaak constant bezig met brandjes blussen. Er is geen duidelijke taakverdeling en geen goede aanpak.

Onze aanpak
Het oplossen van dergelijke situaties kan best lastig zijn. Soms is het te veel voor een teamleider alleen. Op dat moment is externe teamcoaching meer dan welkom. Hoe doen wij dat?
- Wij werken uitsluitend met gecertificeerde coaches.
- Er komen zoveel specialisten als nodig.
- Voor grote groepen of meerdere teams komen we met het hele bureau.
- We maken de resultaten van het traject meetbaar door te starten met een wetenschappelijk onderzochte teamdiagnose. Deze is gebaseerd op onderzoeken naar teameffectiviteit door wetenschappers van Harvard, MIT en Yale. Met een na-meting aan het einde van het traject, zie je terug op welke gebieden jullie team allemaal is gegroeid.
Tijdens het traject bepalen we verschillen en overeenkomsten tussen de teamleden. Bijvoorbeeld: de een is meer gericht op structuur en de ander op creativiteit en ad-hoc beslissen. Wij brengen die talenten samen en zorgen ervoor dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Iedereen draagt bij aan het bereiken van hetzelfde doel.

Het resultaat
Wat je na het traject kunt verwachten?
Rust en duidelijkheid.
Het team is enthousiast, gefocust en behaalt betere resultaten.
Je eigen positie binnen het team en de plek van alle teamleden worden helder. Iedereen voelt zich gehoord en gewaardeerd. Alle individuele talenten komen samen in een sterk team met één doel en één richting.
De teamleider hoeft niet langer constant brandjes te blussen en ontevreden teamleden te spreken, maar kan oprecht gaan sturen en leiden.
Op deze manier krijg je een krachtig en toekomstbestendig team.
“ Teamcoaching is echt onze specialisatie, daar worden wij blij van. En jullie straks ook.”
Voor wie is teamcoaching geschikt?
Ieder team dat de schouders eronder wil zetten en de samenwerking wil verbeteren kan bij ons terecht. Teamcoaching is echt onze specialisatie. Wij zetten onze gecombineerde kennis en ervaring graag in om jouw hele team te laten focussen op hetzelfde doel. Wij gaan geen uitdaging uit de weg!
Managementteams, leiderschapsteams, directieteams, start-ups en scale-ups, zorginstellingen en overheidsinstellingen, kom maar op.
Het teamcoaching traject met Het Teamcoach Bureau
Als wij komen aanvliegen dan zijn een aantal dingen standaard en de rest allemaal op maat. Hoe wij een traject aanpakken:
Deel 1: Onderzoek
- Briefing met de manager of HR professional om de eerste behoefte te identificeren;
- Intakes met alle teamleden;
- Vastleggen waar het team heen wil en wat de verwachtingen zijn van het teamcoach traject;
- Wij adviseren om te starten met een wetenschappelijk getoetst assessment om in kaart te brengen hoe het team ervoor staat en waar we tijdens de teamcoaching op gaan focussen.
Deel 2: Waarden en doelen vastleggen
Wij beginnen met de purpose van het team. Waarom zijn wij bij elkaar? Wat dragen we bij? En de daarbij behorende doelen en waarden. Waar staat het team voor? Dat geeft richting, motivatie en een gevoel erbij te horen.
Deel 3: Structuur en rollen bekijken
Zijn de rollen en de taken binnen het team duidelijk en hoe verloopt de besluitvorming? Dient de structuur het doel van het team? Dit biedt namelijk een bepaalde veiligheid. Als de rollen niet duidelijk zijn, of niet duidelijk zijn afgebakend, gaat het schuren tussen teamleden.
Deel 4: Relaties en cohesie onderzoeken
Hier komen relationele aspecten aan bod, zoals hoe er met elkaar wordt omgegaan en gecommuniceerd. Een voorbeeld: als er geen feedback wordt gegeven en dingen blijven onderhuids, kan er een vuurtje gaan smeulen bij teamleden. En dat gaat een keer tot uitbarsting komen.
Deel 5: Imago en samenwerkingscontract
Hier gaan we kijken naar de cultuur. Welke geschiedenis hebben de teamleden met elkaar? Welke ongeschreven regels zijn leidend? Wat zijn de waarden? Wanneer heb je succes in het team en wanneer niet? Het is belangrijk om doelen en waarden te delen en elkaar aan te vullen.
Deel 6: Evaluatie en borgen
Problemen in het team komen vaak op een andere plek tot uiting dan waar ze zijn ontstaan. Daarom pellen wij de hele ui af zodat je met het team duurzaam verandert en weer door kunt zonder hetzelfde probleem op een andere plek nogmaals tegen te komen.
Klaar om aan de slag te gaan met teamcoaching?
Wij bieden ook diverse trainingen aan. Soms past dat beter. We vertellen je er graag over!