Wat is teamcoaching?

En wat is het verschil met andere vormen van teamontwikkeling? Voor teams die consistent en gedurende een langere periode betere resultaten willen behalen, is langdurige teamontwikkeling van belang. Een succesvol team moet gezamenlijke doelen vaststellen, innovatief blijven en snel kunnen schakelen, zowel op interne als externe veranderingen. Dit wordt bereikt met teamcoaching, in tegenstelling tot andere vormen van teamontwikkeling.

Teamcoaching door Het Team Coach Bureau

Zo, duidelijker kan ik het niet maken. Voor ons bij Het Teamcoach Bureau is het uiteraard allemaal zo logisch. We zijn de hele dag met niets anders bezig!

Dat het verschil tussen teamcoaching en bijvoorbeeld teambuilding niet altijd direct duidelijk is, bleek wel toen we hierover een vraag van een klant kregen en we reageerden met:

Teamcoaching is een proces dat gericht is op het verbeteren van de prestaties, dynamiek en effectiviteit van een team, door zowel de individuele teamleden als het team als geheel te ondersteunen. Het omvat het samenwerken met een team om hun doelen te verduidelijken, de communicatie te verbeteren, conflicten op te lossen en de samenwerking te versterken.

Bij teamcoaching is de rol van het team essentieel voor het succes van het proces. Hoewel de teamcoach het proces begeleidt, door vragen te stellen, zelfreflectie te stimuleren en groepsprocessen te faciliteren, ligt de verantwoordelijkheid voor verandering en verbetering bij het team zelf.”

De rol van teamcoaching vs andere teamontwikkeling

Teamcoaching is onderdeel van teamontwikkeling, net als teambuilding, teamtraining, teamconsulting, etc.

Er zijn duidelijke verschillen tussen de diverse vormen. Alhoewel sommige teamcoaches een mengelmoes/combinatie van teamontwikkelingsvormen hanteren, is een zuivere benadering van teamcoaching volgens ons (en de International Coaching Federation) het beste. Voor andere vormen kunnen andere coaches ingezet worden.

* Uit ICF Team Coaching Competenties: Moving Beyond One-to-One Coaching. Teamcoach Sander heeft hier zijn teamcoachingcertificering op behaald.

* Uit ICF Team Coaching Competenties: Moving Beyond One-to-One Coaching.
Teamcoach Sander heeft hier zijn teamcoachingcertificering op behaald.

 

Wat is het verschil tussen Teamcoaching en Teambuilding?

Teamcoaching wordt regelmatig verward met teambuilding. Mensen denken dat wij vaak vlotten aan het bouwen zijn met klanten, of door de modder kruipen. Niet is -gelukkig- minder waar.

Teambuilding is vaak van korte duur: een dagdeel of hooguit een aantal dagen.
Teamcoaching is een traject van meerdere maanden.

Teambuilding wil betere onderlinge relaties tussen de teamleden bewerkstelligen.
Teamcoaching gaat over het vaststellen van gezamenlijke doelen en de weg ernaartoe.

Teambuilding gaat vrij minimaal in op onderlinge conflicten en conflictoplossing.
Teamcoaching gaat vrijwel direct aan de slag met conflicten, een zeer waardevol onderdeel van teamcoaching.

Teambuilding zet verschillende oefeningen in, zoals vlotten bouwen dus.
Teamcoaching kan ook gebruik maken van oefeningen, maar met een ander doel.

Teambuidling legt de regie de externe instructeur.
Teamcoaching legt de regie bij het team. Het team is zelf de expert.

 

Wat is de rol van de teamcoach?

Teambuilding wordt geleid door de expertise en het leiderschap van de instructeur.

Bij teamcoaching gaat de teamcoach niet vertellen wat het team zou moeten doen. De coach begeleidt het proces slechts, is niet leidend of sturend en het team neemt zelf de verantwoordelijkheid en eigenaarschap (wanneer het weet hoe dat moet).

Het team is bij teamcoaching dus zelf verantwoordelijk voor het resultaat en de teamcoach faciliteert het proces daar naartoe, waarbij de agenda van de sessies door het team wordt bepaald.

Wat mag je verwachten?

  • Voor een teamcoach is de klant een team als geheel.
  • Een team bestaat uit een combinatie van individuele teamleden die ieder gehoord worden en een belangrijke rol spelen in het proces.
  • Door systemisch te kijken naar de teamdynamiek en bestaande patronen, wordt onderling vertrouwen bevorderd, zodat het team beter kan samenwerken en zo gemeenschappelijke doelen kan behalen.
  • Interne conflicten worden met behulp van de teamcoach geïdentificeerd en aangepakt.
  • Een team is geen groep. Een groep kan individuele en afwijkende doelen hebben, een team niet. Een team heeft een gezamenlijk doel en een gezamenlijke manier om daar te komen.
  • Een teamcoach blijft objectief en afzijdig. Een teamcoach kiest geen partij.
  • Een teamcoach zorgt ervoor dat het team zonder de teamcoach verder kan. Het team creëert geen afhankelijkheid van de coach en kan zelf de ontwikkeling voortzetten. De gemaakte afspraken worden geborgd.

 

Onmisbare aanpak voor het team

In tegenstelling tot andere vormen van teamontwikkeling, gaat een teamcoach vrijwel direct aan de slag met het horen van alle teamleden. Er wordt een veilige, open situatie gecreëerd waarin iedereen zijn of haar mening, op een prettige manier, kan delen.

Deze initiële aanpak wordt bij andere vormen van teamontwikkeling vaak overgeslagen, omdat dit niet het doel is van de vorm. Bij teamcoaching is openheid, eerlijkheid en veiligheid juist onmisbaar. Dit teamsysteem moet niet alleen tijdens het coachingstraject bestaan, maar ook daarbuiten en daarna.

Hebben we je overtuigd van de voordelen van teamcoaching of wil je nog iets weten?
info@hetteamcoachbureau.nl  (Of klik op de knop hieronder)

We maakten voor dit artikel gebruik van ICF Team Coaching Competenties: Moving Beyond One-to-One Coaching
Teamcoach Sander heeft hier zijn certificering op behaald.