Voor welke teams zijn teamrollen belangrijk?
Denk bij het belang van het juist inzetten van teamleden vooral aan managementteams, leiderschapsteams en directieteams.
Maar eigenlijk zijn teamrollen voor ieder team belangrijk! Een team is, in tegenstelling tot een groep, een collectie van talenten met een collectief doel. Ze hebben dezelfde purpose, dezelfde doelen, dezelfde route. Ze zetten de diversiteit aan talenten zo in dat deze doelen worden behaald. Ze hebben dus niet elk hun eigen werkwijzen en targets.
Door rekening te houden met de verschillende teamrollen kan de samenwerking worden verbeterd en kan synergie ontstaan, waardoor een team beter presteert dan de som van de individuele leden
Wat wordt er bedoeld met een teamrol?
Dr. Meredith Belbin heeft negen verschillende, maar complementaire teamrollen geïdentificeerd, die kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën:
- Actiegerichte rollen: Gericht op het voltooien van taken en het halen van deadlines.
- Denkgerichte rollen: Gericht op kritisch denken en het aandragen van nieuwe ideeën.
- Mensgerichte rollen: Gericht op communicatie en het ondersteunen van teamleden
De karakteristieken die bij zo’n term passen bepalen dus je rol in het team.
Maar! Bijna niemand past in 1 hokje. Daarom maken wij vaak gebruik van een combinatie van de 2 rollen die het beste bij een teamlid passen.
Wat is jouw rol in het team?
De afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met het ontwikkelen van een Teamrollen Navigatie Test. Juist omdat het correct bepalen en inzetten van de diversiteit aan talenten zo belangrijk is binnen de teamcoaching.
Vanaf februari 2025 gaat onze Teamrollen Navigatie Test live. Daarmee kunnen jullie bepalen welke rollen er al vervuld worden door de teamleden. Maar dus ook welke aanvullingen er nog nodig zijn.
Met de door ons ontwikkelde en wetenschappelijk onderbouwde Teamrollen Navigatie Test maak je een grondige analyse van je bemanning. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor jullie? Welke patronen vertoont jullie team? Welke rollen missen er dus nog?
Met een uit de test voortvloeiend dagdeel teamcoaching (of de 2-daagse) gaat ieder teamlid diens talenten beter benutten, anderen beter begrijpen en varen jullie gezamenlijk de meest prachtige teamkoers.
Wil je jouw rol binnen het team beter begrijpen en benutten? Schrijf je dan alvast in voor de Teamrollen Navigatie Test.
Onze termen
Bij Het Teamcoach Bureau ontwikkelden wij onze eigen termen voor bovenstaande teamrollen.
Voor de Teamrollen Navigatie Test gebruiken wij de metafoor van een zeilschip. Zo’n schip heeft 1 bestemming, 1 vaarroute en 1 vaste manier van werken.
Iedereen heeft zijn eigen taken en talenten, maar die worden allemaal ingezet om hetzelfde doel te behalen.
De termen die wij gebruiken zijn:
– De Kapitein,
– De Schipper,
– De Steward,
– De Matroos,
– De Zeiltrimmer,
– De Veiligheidsofficier,
– De Kraaiennest Officier,
– De Cartograaf,
– De Machinist,
– De Piraat.
Oefening met teamrollen
Door te oefenen met het juist inzetten van de diversiteit aan talenten binnen een team, doen jullie nieuwe ideeën op en versterken jullie de samenwerking binnen het team.
Hier alvast een oefening om te doen met het team:
Teken een zeilschip. Maak op de tekening 10 rondjes voor de teamrollen zoals hierboven beschreven. Dus voor de termen die Het Teamcoach Bureau gebruikt voor de verschillende teamrollen, zoals hierboven genoemd.
Wie de kapitein is, is hopelijk duidelijk. Dit zou de teamleider moeten zijn (maar is dat ook zo? Of is er iemand anders die als informele leider optreedt?).
De andere 9 rollen liggen open. Schrijf ieder voor zich op welke 2 rollen jij denkt dat je vervult en doe dit ook voor je collega’s.
Vervolgens vergelijken jullie de antwoorden en schrijven in de rondjes welke collega’s genoemd zijn voor die rol.
Na het invullen van de officiële Teamrollen Navigatie Test kunnen jullie controleren hoe goed jullie de teamrollen hebben ingeschat.
Wie gaat de coördinatie op zich nemen? Dat zegt namelijk ook al heel veel.
Balans op het schip
Elke rol levert een onmisbare bijdrage aan het team. Het kan dus ook heel goed zo zijn dat een teamlid verschillende rollen draagt. Of dat er meerdere teamleden zijn met dezelfde rol, maar met ieder hun eigen talenten. En dat is helemaal prima. Maar mist er een rol? Dan wordt het tijd daaraan te werken, om de balans te herstellen.
Hoe is het met jullie balans gesteld? Houden jullie droge voeten of dreigen jullie met een ijsberg te botsen? We zetten graag onze gecertificeerde teamcoaches in om jullie te begeleiden in het bereiken van jullie (gezamenlijke) bestemming.