Wat is systemisch werken?
Systemisch werken is een manier voor teamcoaches om inzicht te krijgen in de plek die iemand inneemt in een systeem, en diens verhouding tot de anderen binnen dat systeem. Een systeem is een groep mensen met binding, ordening en balans – een team, in dit geval. Systemisch werken leert een team waar de belemmeringen zitten en waarom een teamlid vervalt in bepaald gedrag dat groei en ontwikkeling van het team tegenhoudt.
Een quote uit de whitepaper Team Coaching Competencies van ICF (1):“A team composed of many individuals brings a multitude of assumptions, experiences, behaviors, and meaning-making processes to the collective effort. The diversity in these factors, if left unchecked, can lead to team dysfunction, but if harnessed properly, they can greatly enhance team performance.”
Oftewel, vrij vertaald: een team bestaat uit individuen die allemaal hun eigen aannames, ervaringen, gewoontes en meningen inbrengen in het collectief. Deze diversiteit kan leiden tot het slecht functioneren van een team. Maar als het op de juiste manier wordt ingezet, kan het juist flink bijdragen aan de teamprestaties.”
Systemisch werken kijkt naar de onderliggende dynamiek van het team als geheel en ieders plek binnen dat systeem, maar ook naar hoe het teamsysteem zich verhoudt tot het systeem van de organisatie en die van de maatschappij.
Belemmerende patronen
Een teamcoach zoomt uit naar het groter geheel:
- Welke plek neemt dit teamlid op in het groter geheel, in het team als totaal?
- Welke invloed heeft deze persoon op de rest van het team?
- In welke patronen vervalt deze persoon waarmee groei en ontwikkeling wordt tegengehouden?
- Hoe past het systeem van dit team binnen het systeem van de organisatie?
Een teamcoach bekijkt de subtiliteiten van het sociale geheel. Teamgevoel kun je namelijk niet forceren. Ook niet van hogerhand. Je zult verder moeten kijken dan alleen de zichtbare verhoudingen tussen mensen, juist ook naar die onderstroom. En dat doet een externe partij, de teamcoach in dit geval, beter dan het team zelf – met een objectieve blik.
Bekende en onbekende structuren
Er is een bekende structuur – wat iedereen weet en ziet, maar ook een private structuur, die mede wordt bepaald door eigen ervaringen, opleiding, werkachtergrond, meningen en opinies. Vaak zijn teamleden niet eens bewust dat ze deze kenmerken meenemen naar de werkvloer en wat een invloed dit heeft op de teamdynamiek.
Een probleem binnen een team ligt bijna nooit bij of aan een individueel teamlid, maar binnen de teamdynamiek. Door systemisch te kijken naar het team als geheel kun je een onderliggend probleem pas oplossen. En dus niet door Henk uit het team te gooien.
Systemisch kijken biedt teamleden een verrassend effectieve manier tot zelfreflectie. Het haalt boven water wat zich onder de waterlijn heeft afgespeeld en geeft inzicht in hindernissen, helpende aanpak en de gezamenlijke purpose.
Wat mag je verwachten van een teamcoach?
Een teamcoach die systemisch gaat werken met een team, laat elk teamlid inzicht krijgen in het grotere geheel en de manier waarop collega’s het systeem – de teamdynamiek – beïnvloeden.
Zo leert het team zichzelf, en alle teamleden elkaar, op een andere, efficiëntere manier kennen.
Bij Het Teamcoach Bureau werken we graag met systeemopstellingen. We gaan kijken wat ieders relatie tot het team is (ordening). Hoe dichtbij of veraf staan jullie van elkaar? Wat is jullie gezamenlijke purpose (binding)? Hoe kunnen jullie elkaar versterken (balans)?
Zo wordt een team een eenheid met één doel, één richting, één purpose.
Met de gratis scan kun je ook al een beginnetje maken.
De Gratis Team Ontwikkel Scan loodst je door 15 stellingen heen. Deze kun je zelf, door je teamleider of met het hele team laten scoren. De uitslag geeft aan waarin jullie schip dreigt te zinken en waarin jullie voeten droog blijven. Met tips en een oefening kunnen jullie alvast zelf aan de slag. Voor als je niet kunt wachten.
Voetnoot:
(1) ICF Team Coaching Competencies: Moving Beyond One-to-One Coaching –International Coaching Federation