Waarom deep democracy
Van tevoren kon je eigenlijk al voorspellen wie er moeilijk zou gaan doen. Maar ook wie er weer eens geen mening zou hebben. Daar heb je eigenlijk ook niks aan, als teamleider. Er zit nog zoveel tussen “Absoluut niet!” roepen en “Het zal allemaal wel” verzuchten. Een gebied waarin mensen veel van elkaar kunnen leren.
Die onderliggende dynamiek ken je nu wel. En je bent het af en toe goed zat. Je wil dat je besluiten gewoon op een normale manier kan voorleggen aan je team. Dat er als volwassenen over gesproken wordt en dat iedereen meegaat in het uiteindelijke besluit.
Dat kan dus ook, met Deep Democracy. Wat die methode inhoudt, hoe je die kunt inzetten en hoe wij je eventueel aanvullend kunnen helpen leggen we je graag uit.
Interessant is deze methode in ieder geval zeker!
Hoe werkt deep democracy?
Deep Democracy is een methode die voorziet in een context waarbinnen er naar alle stemmen wordt geluisterd voordat er besluiten worden genomen. Doordat alle expertise en kennis van de groep wordt gebundeld, worden er duurzame oplossingen tot stand gebracht.
Praktisch gezien betekent dit dat je actief probeert om alle meningen binnen je team boven water te krijgen. Negatieve onderstromen, ongeuite tegenwerking en stilgehouden argumenten ga je aanpakken.
Lewis methode
Myrna en Greg Lewis ontwikkelden de Lewis-methode in Zuid-Afrika, bij een groot elektriciteitsbedrijf, waar men gewend was op een bepaalde manier te opereren. Na het afschaffen van Apartheid moest de manier van werken veranderen. Dit was nog niet zo gemakkelijk, want mensen die altijd de macht hadden waren die nu kwijt. En mensen die eerst totaal geen inspraak hadden, kregen die nu wel.
Na 15 jaar werken met teams uit alle windstreken, culturen en lagen, ontstond de Lewis-methode. De Nederlandse antropologe en schrijver Jitske Kramer, waar wij bij Het Teamcoach Bureau fan van zijn, is een van de eerste gecertificeerde instructeurs van deze methode.
Stappen van de lewis-methode voor deep democracy
- Verzamel alle invalshoeken;
- Zoek actief naar afwijkende meningen;
- Zoek ondersteuning voor de afwijkende meningen;
- Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit;
- Conflictresolutie.
Wat is de toegevoegde waarde van deep democracy voor jouw team?
De gecertificeerde coaches van Het Teamcoach Bureau werken graag met Deep Democracy volgens de Lewis-methode. Daarom ontwikkelden wij een training, als aanvulling op, of onderdeel van, een coachingstraject.
Deep Democracy is geschikt voor teams die de communicatie en besluitvorming willen verbeteren. Het biedt een waardevolle kans om een inclusieve en participatieve omgeving in het team te bevorderen.
Door het inzetten van deze methode wordt sabotage van macht tegengegaan, mensen voelen zich gehoord en gezien, wat uiteindelijk tot betere beslissingen leidt. Zo hoeven er geen compromissen gesloten te worden. Er wordt eindelijk werkelijke consensus bereikt.
Wil je:
- Onuitgesproken gedoe in het team voor eens en voor altijd oplossen?
- Democratische besluiten nemen waarbij alle meningen zijn gehoord en de ”wijsheid van de minderheid” wordt meegenomen?
- Vaardigheden ontwikkelen om inclusieve besluiten te nemen?
- Open en eerlijke communicatie binnen het team bereiken?
- Professionele Teamcoaching?
Neem dan contact op met Het Teamcoach Bureau via info@hetteamcoachbureau.nl of 030 207 2089