Deinen op de golven met je organisatie- en bedrijfscultuur

In onze moderne wereld, waar veranderingen en uitdagingen constant evolueren, wordt persoonlijk leiderschap steeds belangrijker. Het vermogen om jezelf en een team effectief te leiden is essentieel voor succes en welzijn. Persoonlijk leiderschap training biedt een gestructureerde aanpak om deze vaardigheden te ontwikkelen en heeft een scala aan voordelen die de moeite waard zijn om te verkennen.

Wat is een bedrijfs- en organisatiecultuur precies?

De kenmerken van de bedrijfscultuur zitten in het DNA van de organisatie. Normen, waarden en regels zijn hier voorbeelden van. Waar staan jullie voor? Wat is jullie bestaansrecht? Waar willen jullie als team naartoe en hoe gaan jullie dat aanpakken?

Met een duidelijke bedrijfscultuur hou je medewerkers optimaal gemotiveerd.

Een voorbeeld: Bureau Aardbei wil milieuvriendelijker gaan werken. Dat is hip, belangrijk voor hun veranderende doelgroep en er komen nieuwe wettelijke regels aan die ze voor willen zijn. 

Ze moeten het niet alleen gaan doen, maar ook gaan vertellen. En om het te vertellen moeten ze het ook echt gaan doen. 

Niet iedereen binnen het team wil bij een hip bedrijf werken en is bang dat er te veel greenwashing gaat plaatsvinden. Bij iedere beslissing op de werkvloer roepen de jonge collega’s “Da’s niet goed voor het milieu!” en sommige leden van de “oude garde” zullen we ze maar noemen, worden er nu al moe van.

Waarom zou je de bedrijfscultuur willen veranderen?

Als je blijft doorgaan op de oude manier, krijg je ook dezelfde resultaten. En zijn die niet goed of niet wenselijk, dan moet er iets veranderen. En mensen houden niet van verandering.

Als de “oude garde” bij Bureau Aardbei blijft doorgaan op de manier waarop ze dat al 30 jaar doen, dan bestaat het bedrijf straks niet meer. Er moet echt iets veranderen. De maatschappij verandert, de consument verandert, er zijn andere dingen belangrijk.

Het team verandert ook. Er komen nieuwe collega’s bij, sommigen zijn snel weer weg en dat verloop is ook vermoeiend. 

Het probleem: er is geen duidelijke richting. Iedere keer dat er een nieuwe collega bijkomt moet de teamleider alles weer uitleggen en dezelfde vragen beantwoorden. “Zo doen we dat hier nu eenmaal”, hoort de teamleider zichzelf veel te vaak zeggen. En hup, weg is de nieuwe medewerker weer, want die heeft niets om blij van te worden.

Wat moet je jezelf afvragen bij een cultuurverandering?

Belangrijke vragen om jezelf te stellen bij de transitie van een bedrijfs- of organisatiecultuur zijn: hoe gaan jullie als bedrijf mee in de transitie? Hoe gaan jullie er als team mee om? Hoe gaat het management het goede voorbeeld geven? Hoe krijgen we alle teamleden mee met het gewenste gedrag? Hoe zetten we in op de lange termijn?

En dat zijn dus precies de aspecten waar teamcoaching het verschil kan maken. Want alle teamleden een gezamenlijke morele ambitie geven en de individuele talenten inzetten, is precies wat we doen.

Hoe gaan we de bedrijfs- en organisatiecultuur verbeteren?

Er is geen vastomlijnd stappenplan, alhoewel iedere organisatie in de basis wel veel van hetzelfde meemaakt.

Een eerste stap is: alles moet eens boven water. Wat is de huidige situatie en waar willen jullie naartoe? Wat houdt jullie tegen en waar zit de wrijving? En wat kan ieder individu bijdragen aan het geheel? Hoe maken we jullie team sterker?

Er zijn verschillende factoren van invloed, zoals vastgeroeste patronen, onrealistische verwachtingen, druk van bovenaf en buitenaf, etc.

Het doel is om iedereen in dezelfde boot te krijgen, waarbij iedereen een eigen taak heeft en de boot de goede kant opgaat. In plaats van rondjes varen of zinken, je snapt ‘m wel.

Bij Bureau Aardbei stellen we de volgende aspecten van de nieuwe bedrijfscultuur vast:

– we willen bijdragen aan een betere wereld
– we gaan dit doen met open en eerlijke communicatie. Met elkaar en naar de buitenwereld toe,
– we gaan niet doen alsof we perfect zijn,
– we waarderen onze teamleden. Dat laten we zien door een veilige werkomgeving te creëren waarin iedereen zich gehoord voelt. We luisteren en passen suggesties ook echt toe.
– we werken samen met standaarden die we van tevoren hebben vastgelegd. Zo hoeft er niet bij ieder kruispunt discussie te ontstaan en kunnen we elkaar erop aanspreken als we ervan afwijken.
– we spreken elkaar en het management erop aan als we het gevoel krijgen dat we alleen maar een mooi plaatje of een mooi verhaal ophouden. We moeten het ook echt doen met z’n allen.

Teamcoaching bij leiderschapsteams biedt hier hulp bij.

Wat mag je van teamcoaching en Het Teamcoach Bureau verwachten?

Een teamcoach kan helpen om te kijken of al het nieuwe gedrag en de beslissingen consistent zijn met jullie ambitie en nieuwe cultuur. Wat worden de nieuwe afspraken en hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen zich daaraan houdt? Hoe zorgen we voor een veilige en open omgeving?

Onze gecertificeerde coaches weten hoe je dit aanpakt. Geef maar een seintje, dan komen we eraan.