Resultaat: Verantwoordelijkheid

Hoe staat het ervoor in jullie team?

Er is vertrouwen en bereidheid om kwetsbaarheid te tonen en fouten toe te geven. Meningsverschillen worden constructief besproken en leiden tot betere oplossingen. De teamleden zijn betrokken bij gemeenschappelijke afspraken.

De persoonlijke verantwoordelijkheid in jouw team lijkt echter beperkt te zijn. Er is mogelijk aarzeling om elkaar aan te spreken op prestatie- en gedragskwesties, wat kan leiden tot een gebrek aan groei en ontwikkeling.

Dit kan je herkennen aan:

Wat is jullie doel voor teamontwikkeling?

Jullie doel is om teamleden een hoog niveau van persoonlijke verantwoordelijkheid te laten tonen voor hun acties en prestaties. Ze moeten bereid zijn om elkaar aan te spreken op prestatie- en gedragskwesties en nemen actief stappen om verbeteringen te bevorderen.

TIP

Tips voor meer verantwoordelijkheid

  1. Nodig iedereen uit om constructieve feedback te geven op elkaars werk en benadruk dat jullie hier als team van leren. Bijvoorbeeld door eens per kwartaal een feedback carrousel te implementeren.
  2. Organiseer specifieke feedback momenten voor de samenwerking. Bijvoorbeeld door eens per 2 maanden de laatste 15 minuten van een meeting iedereen iets positiefs en kritische te laten delen over de samenwerking. 
  3. Maak openbaar wie wat dient te doen, door een takenlijst te delen waarin iedereen zijn resultaten laat zien.
  4. Publiceer doelstellingen en maatstaven om helder te maken wat er van iedereen verwacht wordt. 
  5. Creëer een teambeloning, zoals een teamuitje wanneer jullie 6-maanden doelen zijn behaald.

Download hieronder de uitslag met een praktische oefening voor de volgende stap in jullie teamontwikkeling.